Skeeler uitrusting
Inline skates:
Inline skates zijn heel fijn voor kinderen. Deze geven een goede steun aan de enkels en zijn niet zo duur. Maar door de hoge steun kan je niet goed ‘diep’ zitten. Kleine wielen zorgen voor meer balans op de skates. Het lichaamszwaartepunt ligt immers dichter bij de grond dan bij grote wielen. Kleine wielen zijn wendbaarder dan grote wielen, waardoor je makkelijker keert en stuurt.
- Hoge schoen (soft boot of hard boot)
- Remblokje
- 4-5 kleine wieltjes
- Kleiner frame
Sommige inline skates zijn verstelbaar in meerdere maten. Dat is makkelijk voor kinderen die snel groeien. Prijzen voor deze skates lopen zeer uiteen. Belangrijk is wel dat de skate goed moet zitten.
Skeelers:
Skeelers lijken het meeste op noren.
- Skeelers hebben een lage schoen (die meestal thermoplastisch is),
- Skeelers hebben geen remblokje achter,
- Hebben 4 of 3 grote wielen.
Hoe groter de wielen hoe sneller je gaat, dit komt omdat er minder rolweerstand is. Maar grotere wielen zijn ook zwaarder! Ook heb je een hoger frame, ben je minder stabiel, minder wendbaar en moet je ook
meer kracht hebben om op gang te komen. Hierdoor kan je je knieën snel overbelasten. De KNSB heeft voor de gezondheid voor de jeugd regels opgesteld met de maximale wieldiameter voor verschillende leeftijds-categorieën.
Pupillen 2, 3, en 4 ( leeftijd t/m 10 jaar) | maximaal 90mm |
Pupillen 1 en kadetten (11-14 jaar) | maximaal 100mm |
Junioren en ouder | 110mm |
Het is beter om eerst goed te wennen aan 90mm voordat je overstapt naar 100mm.
Ook is het heel verstandig dat je goed kan skaten op inline skates voordat je over gaat op skeelers. Skeelers zijn best prijzig en vergen aardig wat onderhoud. Zo moet je met enige regelmaat de wielen verplaatsen en vervangen én de lagers moeten schoongehouden worden. Het is daarom niet verstandig om met skeelers door zand e.d. te rijden omdat de lagers dan vuil worden, waardoor de weerstand weer toeneemt.
- Hoge schoen
- Klein frame
- Kleine wieltjes <90mm
Urban skaten is skaten met stunts en veel slalommen. Deze moeten juist kleine wieltjes hebben zodat je heel wendbaar bent.
Deze skates gebruiken wij NIET tijdens de trainingen.
Maar welk skates moet je nou kiezen?
Als beginnende inline-skater kun je het beste kiezen voor inline skates met kleinere wielen (72 tot 80 mm). Hierdoor heb je meer balans dan met grote wielen. Ook ga je op kleinere wielen minder snel. Dat is handig en veilig, aangezien je in het begin normaliter minder controle hebt over je skates.
Heb je de juiste techniek en stabiliteit? En is het tijd voor meer snelheid? Kies dan voor een skeeler met niet al te grote wielen. Begin met 90mm en afhankelijk van je leeftijd (en ook je vaardigheid/techniek) kan je overstappen op 100mm.
Koop skates in elk geval niet op de groei! Een te grote maat geeft onvoldoende steun en vergroot de kans op vallen. Een tweedehands skate is geen probleem. Beter een goede tweedehands passende skate dan een te grote of te kleine skate.
Veiligheid:
Het is verplicht om bij het skeeleren een helm, pols-, knie- en elleboogbeschermers te dragen. Indien niet aan deze verplichting wordt voldaan kan er niet aan de training worden deelgenomen. De gevorderde (wedstrijd)rijders mogen op eigen risico knie- en elleboogbeschermers achterwege laten. Er zijn vele soorten en maten beschermingsmiddelen te vinden in de winkels met uiteenlopende prijzen.
Waar je bij een helm goed op moet letten is het volgende:
- Koop een helm die past bij de leeftijd. Een kinderhelm (EN 1080) is met andere gewichten en snelheden getest dan een helm voor volwassenen. Draag je als volwassene een kinderhelm, dan ben je niet goed beschermd bij een val en andersom.
- De helm moet goed passen en mag niet te groot Is een helm te groot? Dan verschuift hij bij een val. De helm is dan voor jou onveilig. De helm moet op zijn plaats blijven als je je hoofd schudt, zonder te knellen.
- De helm moet een goede pasvorm hebben. Hij moet (van binnen) ovaal zijn en niet rond.
- De achterkant van de helm mag geen punthebben.
- Koop een helm met genoeg luchtgaten. Door deze ventilatiegaten kan je hoofd afkoelen.
- Het bandje van de helm mag niet in je huid snijden en moet je makkelijk open en dicht kunnen maken. Dit bandje is belangrijk, het zorgt ervoor dat je helm niet achteroverkantelt. Maar het mag natuurlijk niet te strak of te scherp zijn.
- Vervang een helm direct na een val of een flinke klap. Ook als je geen beschadigingen ziet. Door een val of klap kunnen erbinnen in de helm haarscheurtjes ontstaan die je niet kunt zien. De schokabsorberende kunststof van de helm werkt dan niet goed meer. Daardoor kan de helm makkelijker breken, waardoor je hoofd bij een volgende val niet meer goed is beschermd.