Wedstrijden
Marathon wedstrijden
Wanneer je wedstrijden wilt gaan rijden moet je een licentie aanvragen bij de KNSB en vastrecht betalen. Dit laatste moet je aanvragen bij de vereniging bij de ledenadministratie. Voor elke wedstrijd moet je je inschrijven via de website https://inschrijven.schaatsen.nl.
Er zijn verschillende marathon wedstrijden in onze regio:
- Oomssport Marathoncup (voor alle leeftijden) dit wordt ook wel de baancompetitie genoemd.
- 6 Banen toernooi (Reio West competitie)
- Landelijke competitie
De agenda voor dit seizoen is hier te vinden. Op de site van het KNSB-gewest kunt u alles terug vinden over de marathon wedstrijden.
Informatie speciaal voor pupillen die voor het eerst gaan rijden op De Uithof.
De mass start wedstrijden worden altijd op zondagochtend 9.00uur gereden. Dit is aansluitend op de zondagochtend wedstrijden.
Wanneer pupillen meedoen met de Mass start op De Uithof moeten zij een beennummer en transponder ophalen bij de jurykamer (bij de tribune de trap op). Zonder beennummer en transponder kan je niet meedoen. Wanneer je een eigen transponder hebt controleer dan je nummer. Je moet tekenen voor aanwezigheid.
Vergeet niet de veiligheidsspeldjes mee te nemen.
Een transponder draag je om je enkel, welke maakt niet uit. Een transponder houdt precies je tijden en rondes bij wat het makkelijker maakt voor de jury. Het beennummer maak je vast op je rechter bovenbeen.
Pupillen AB rijden 12 rondes
Pupillen CDEF rijden 8 rondes
Meisjes en jongens rijden samen. Maar hebben elk een eigen klassement. Voor de pupillen A en B geldt dat zij een eigen klassement hebben.
- Start op de 100m startlijn
- Starten in rijen van 6 op volgorde van het klassement van de algemene afstanden
- 1 meter tussen de rijen
- 1e ronde is ‘en groupe’ / loos, de klassementsleider rijdt de eerste hele ronde rustig op kop
- Deelnemers die voorwaarts bewegen en uit hun startrij gaan voordat het startschot valt, zullen worden gediskwalificeerd.
- Tijdens de Mass start zal bij de finishlijn het aantal te rijden ronden te zien zijn. Het aftellen begint bij de tweede keer dat de deelnemers de finishlijn kruisen. Vanaf dat moment mogen de deelnemers versnellen om een betere positie te krijgen.
- Halverwege de wedstrijd (na respectievelijk 4, 6, 10 en 12 ronden) zal er één tussensprint zijn, waarbij de eerste 3 deelnemers punten krijgen.
- Er wordt gebeld wanneer de laatste ronde is ingegaan, als de eerste deelnemer van de kopgroep de finishlijn passeert.
- Als er tijdens deze eerste ronde een val plaats vindt, waarbij een groot deel van het peloton is betrokken dan zal de wedstrijd worden gestopt door een fluitsignaal of een schot van de starter en zal de wedstrijd onmiddellijk opnieuw worden gestart.
- Hinderen van andere deelnemers, bijvoorbeeld wanneer dit de oorzaak is van een val van de deelnemer, leidt dit tot diskwalificatie.
- Finish op de normale 500m finish plek.
Iedereen die niet meedoet met de race moet van de baan af. De gehele baan wordt namelijk gebruikt bij de mass start. Er is geen inrijbaan meer.
- Eerste 15 deelnemers worden geklasseerd (van zowel meisjes als jongens)
- Het klassement wordt opgemaakt door de punten per wedstrijd bij elkaar op te tellen.
- Bij een gelijke stand in het Mass start klassement geldt de hoogst behaalde klassering in een wedstrijd. Indien dit geen uitsluitsel geeft, geldt de hoogste klassering bij de laatst verreden wedstrijd.
- Indien een deelnemer is gedubbeld door het peloton van zijn/haar eigen geslacht dient de deelnemer de Mass start uit te rijden om geklasseerd te worden. De deelnemer dient wel rekening te houden met de andere deelnemers in de baan.
- Het klassement wordt bijgehouden op de gewestelijke website.
- De puntentelling is afhankelijk van de volgorde waarop de deelnemers de finishlijn passeren. De puntentelling wordt per categorie en geslacht toegekend aan de deelnemers.
- Er is halverwege de wedstrijd per startgroep één tussensprint, waarbij de eerste 3 deelnemers punten krijgen, aflopend van 5, 3 naar 1.
- Winnaar krijgt 25,1 punten / 2e 19 punten / 3e 14 punten / 4e 13 punten / 5e 12 punten / 6e 11 punten / 7e 10 punten etc.
- Bij een ronde voorsprong op het peloton (op het eigen geslacht) krijg(t)(en) de koploper(s) in de groep 5 bonuspunten. Er moet wel een duidelijk peloton zijn gevormd in de wedstrijd. Of dat er een duidelijk peloton is en de toekenning van de 5 bonuspunten wordt bepaald door de scheidsrechter.
De uitslagen zijn terug te vinden op de site van het KNSB gewest